Pastitsio, a görögök híres rakott tésztája!

Szerzô: Balazs - 2011. november 8. kedd

(További fotók és receptek www.hazisafrany.hu)

A pastitsio minden görög örök kedvence. Igazi klasszikus, és jól sejted, valóban vannak neki olasz gyökerei, de azért mégis tök más. Az alapvető különbség az, hogy ennek az ételnek a raguját nem vörös, hanem fehérborral főzik és a keleti behatás miatt tesznek hozzá egy csipet fahéjat is. Nem mondom, hogy pikk-pakk kész van, mert külön meg kell főzni a ragut, külön a tésztát, külön a besamel mártást, és aztán az egész triót még sütni kell egy darabig. Vígasztalásképp elárulom, hogy remekül melegíthető, és akinek főzöd, utána lekötelezetted lesz egy életen keresztül. Próbáld ki te is, ha van eg kis időd, nem fogod megbánni!

Nu. A recept pedig alul.

A raguhoz

750 gr darált marha, ha lehet valami zsírosabb rész, pl. nyak vagy lapocka
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 konzerv darabolt paradicsom (nem sűrítmény!)
2 dl fehérbor
½ l alaplé
Csipet fahéj
1 szál répa
Esetleg csipet oregánó
Olíva olaj
Só, bors
500 gr makaróni tészta

A besamelhez

750 ml teljes tej
100 gr vaj (neeeeem, nem margarin!!!)
3-4 ek liszt, vagy amennyit a vaj felvesz
Csipet szerecsendió
200 gr érett kefalotiri (kemény görög juh és kecsketejből készült sajt ami helyettesíthető pecorinoval vagy ha az sincs, parmezánnal)
3 tojás

  1. Pirítsd vastag fenekű lábasban, ha kell több részletben, kevés olajjal a darált húst, majd tedd félre.
  2. Ugyan ebben a lábasban párold a hagymát üvegesre, majd kevés ideig párold vele a fokhagymát is.
  3. Öntsd rá a húst majd a bort és várd meg, míg elpárolog az alkoholtartalma.
  4. Add hozzá a paradicsomot, alaplevet, répát, fűszereket és lassú lángon rotyogtasd jó két órán át. Ha nagyon sűrűsödne, adj hozzá kevés tejet.
  5. Közben főzd a tésztát al denté-re.
  6. Vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet és pirítsd kb. 1 percig.
  7. Folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá részletekben a tejet és várd meg míg jól besűrűsödik. Add hozzá a szerecsendiót és a tűzről levéve keverd bele a tojás sárgákat és kb. 10 dkg reszelt sajtot.
  8. Verd a fehérjéket kemény habbá, majd finoman forgasd a tésztához. Tedd az egészet egy kb. 5 cm-es peremű tepsi aljába.
  9. Rétegezd rá a húsos ragut egyenletesen, majd mehet a tetejére a besamel. Úgy érdemes rétegezni, hogy a hús és a besamel réteg is legalább 1.5-2 cm vastag legyen.
  10. Szórd meg a tetejét a maradék sajttal és süsd 170 fokon aranybarnára.
  11. Tálald melegen vagy langyosan, aznap vagy másnap, bárhogy is teszel, a siker nem marad el!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: ,

1 hozzászólás » | Kategória: Hajóút a Földközi-tengeren · World cook

1 hozzászólás a “Pastitsio, a görögök híres rakott tésztája!” bejegyzéshez

  1. Hartung Mónika hozzászólása:

    A görög is – és én is – padlizsánnal csinálja és krumplival. És igen, a besamelbe lehet pici sáfrányt is tenni, bár azt inkább a színe miatt szokták használni.
    Üdv Monica