Barackos lepény egyenesen az illatos provence-i mezőkről!
Szerzô: Balazs - 2011. szeptember 2. péntek
(Fotó, szöveg és továbbbi receptek házisáfrány weboldalán)
Ha Provence, akkor illatok, ha illatok, akkor gyümölcs, ha pedig gyümölcs, akkor naná, hogy édesség! Mindannyian szeretjük a csokoládés desszerteket, de olyat ugye egész évben ehetünk, a friss gyümölcsök szezonja pedig erősen korlátozott, így amíg vannak, érdemes inkább velük kísérletezni. Télen úgyis csak melegházi, mirelite és konzerv van. Meg a viszonylag unalmas alma-banán-narancs kombó…
Ezt a csodásan üdítő, provence-i tájakra illő egyszerű és finom sárgabarackos lepényt meg lehet csinálni szilvából és őszibarackból is. Különlegessége, hogy a liszt felét darált mandulával helyettesítettem, ettől a piskóta már-már marcipános hatású lett. Mondanám, hogy a sütemény napokig eláll és, hogy milyen jól illik a reggeli kávé mellé, de sajnos/ szerencsére sosem maradt belőle másnapra hírmondó se. Ettől függetlenül induljunk ki abból, hogy a következő reggel is biztos finom… 😉
Nu. És akkor a recept. Nem szeretek reklámozni, de ha nincs kedven bajlódni a hámozott mandula darálásával, a Lidl-ben majdnem mindig kapni előre daráltat. Ha szereted a fűszereket bátran tégy hozzá fahéjat, gyömbért, citromhéjat, vaníliát.
250 gr vaj
250 gr cukor
4 tojás
200 gr finomliszt
200 gr hámozott, darált mandula (a Lidlben kapni majdnem mindig)
1 kg szilva vagy barack
csipet só
csipet sütőpor
marék pörkölt mandulaforgács
4 ek lekvár, olyan, amilyen a gyümölcs amit használsz
- A szobahőmérsékletű vajat keverd a cukorral habosra, majd add hozzá a tojásokat, a sót és sütőport. Robotgéppel keverd homogén masszává.
- Kis adagokban öntsd rá a lisztet és darált mandulát majd keverd alaposan össze.
- Lapítsd sütőpapírral bélelt tepsibe majd tedd rá szorosan a félbevágott gyümölcsöket.
- Süsd 170 fokon először 40 percig fóliával letakarva majd fólia nélkül további 20-30 percig, vagy amíg a tésztába szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki.
- Vedd ki a sütőből és még forrón kend meg a lekvárral, szórd meg a mandulával.
Címkék: Édesség