Barackos lepény egyenesen az illatos provence-i mezőkről!

Szerzô: Balazs - 2011. szeptember 2. péntek

(Fotó, szöveg és továbbbi receptek  házisáfrány weboldalán)

Ha Provence, akkor illatok, ha illatok, akkor gyümölcs, ha pedig gyümölcs, akkor naná, hogy édesség! Mindannyian szeretjük a csokoládés desszerteket, de olyat ugye egész évben ehetünk, a friss gyümölcsök szezonja pedig erősen korlátozott, így amíg vannak, érdemes inkább velük kísérletezni. Télen úgyis csak melegházi, mirelite és konzerv van. Meg a viszonylag unalmas alma-banán-narancs kombó…

Ezt a csodásan üdítő, provence-i tájakra illő egyszerű és finom sárgabarackos lepényt meg lehet csinálni szilvából és őszibarackból is. Különlegessége, hogy a liszt felét darált mandulával helyettesítettem, ettől a piskóta már-már marcipános hatású lett. Mondanám, hogy a sütemény napokig eláll és, hogy milyen jól illik a reggeli kávé mellé, de sajnos/ szerencsére sosem maradt belőle másnapra hírmondó se. Ettől függetlenül induljunk ki abból, hogy a következő reggel is biztos finom… 😉

Nu. És akkor a recept. Nem szeretek reklámozni, de ha nincs kedven bajlódni a hámozott mandula darálásával, a Lidl-ben majdnem mindig kapni előre daráltat. Ha szereted a fűszereket bátran tégy hozzá fahéjat, gyömbért, citromhéjat, vaníliát.

250 gr vaj
250 gr cukor
4 tojás
200 gr finomliszt
200 gr hámozott, darált mandula (a Lidlben kapni majdnem mindig)
1 kg szilva vagy barack
csipet só
csipet sütőpor
marék pörkölt mandulaforgács
4 ek lekvár, olyan, amilyen a gyümölcs amit használsz

  1. A szobahőmérsékletű vajat keverd a cukorral habosra, majd add hozzá a tojásokat, a sót és sütőport. Robotgéppel keverd homogén masszává.
  2. Kis adagokban öntsd rá a lisztet és darált mandulát majd keverd alaposan össze.
  3. Lapítsd sütőpapírral bélelt tepsibe majd tedd rá szorosan a félbevágott gyümölcsöket.
  4. Süsd 170 fokon először 40 percig fóliával letakarva majd fólia nélkül további 20-30 percig, vagy amíg a tésztába szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki.
  5. Vedd ki a sütőből és még forrón kend meg a lekvárral, szórd meg a mandulával.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék:

Barackos lepény egyenesen az illatos provence-i mezőkről! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva | Kategória: Barangolás Provence-ban · World cook

Comments are closed.